Vilka är ickebinära personer, och hur se de ut?

 

Ickebinär. Det låter främmande, konstigt, speciellt. Hur kan någons kön vara så invecklat att man behöver så svåra ord för det? frågar kanske någon.

Det är faktiskt inte så invecklat.

Jag (Mathias) kommer att behandla ämnet genom fem olika punkter. Det är ett långt inlägg, så om du har bara lite tid, läs åtminstone punkterna 1 och 3.

 

1. Vad är ickebinär?

Ordet ickebinär syftar på allt som finns förutom något tvådelat. I fallet kön, något som finns förutom 100% kvinna eller 100% man. En ickebinär könsidentitet kan t.ex. innebära att man upplever att man inte har ett kön, att man upplever sitt kön som en kombination av man och kvinna, att man upplever kön på olika sätt under olika tidpunkter, eller något helt annat.

Dessa olika sätt att uppleva kön har tilldelats olika termer, såsom agender (att man inte har ett kön), genderfluid (att ens könsidentitet växlar) och demikvinna/demiman (att man relaterar till ett kön, men att ens könsidentitet innehåller också andra aspekter). “Att uppleva” är inte alls mindre betydligt och sant än “att vara”, men det tillåter möjligheten att ens könsidentitet förändrar med tiden.

Vissa ickebinära personer vill genomgå operationer och/eller hormonbehandlingar, andra vill inte. På samma sätt använder vissa könsneutrala pronomen, andra inte. Det beror helt på hur man upplever sitt kön och sin kropp.

Ovan finns ickebinärflaggan. Den har fyra färger: gult för det som finns förutom man/kvinna, vitt för dem som har flera kön, lila för könsidentiteter där manligt och kvinnligt är blandat, och svart för dem utan kön.

 

2. Hur ser ickebinära personer ut?

Ickebinära personer har alltid funnits. Alltid. De har kanske inte kallat sig för ickebinära, eller kallat sig för något alls, men samma känslor och samma upplevelser har funnits genom mänsklighetens hela historia.

Jag påstår att det finns en stereotyp om hur en ickebinär person ser ut. Enligt stereotypen är en ickebinär person smal, har färgat hår, har piercings, använder smink, och “ser androgyn ut”.

Den här stereotypen kan vi slänga iväg.

En ickebinär person kan ha alla av dessa egenskaper, men likaså inga av dem. Du behöver inte försöka se ut så lite som det kön du tilldelades vid födseln som möjligt. Du behöver inte se ut som någon annan än den du är. Det räcker. Du räcker. Det finns inget sätt att förtjäna titeln ickebinär, eller krav för att få komma in, eller en standard som man ska uppfylla. Likaså kan du aldrig förlora din titel. Hur än du bemöts, är det endast du som rår över din identitet.

 

3. Vill ickebinära personer bara vara speciella?

Nej. Så klart vill åtminstone en del av oss visa alternativa sätt för alla att uppleva och uttrycka sitt kön, men sist och slutligen är det helt enkelt frågan om att vara den vi är.

Det är inte frågan om vilja. Det är inte mode, vi är inte “bara förvirrade”, vi är inte en politisk reaktion. Vi är inte sjuka heller. Vi bara finns.

Vi vill absolut inte ta kön bort från någon. Vi vill inte att alla ska bli av med kvinna eller man. Tvärtom, det vi vill är att erbjuda utrymme och möjligheter för alla att få uppleva och uttrycka sig enligt deras könsidentitet. Eller låta bli att uttrycka sig.

 

4. Min upplevelse

Jag är ickebinär, och identifierar mig som noggrannare som agender. För mig betyder det att vara en person utan kön. Jag har visst ett juridiskt kön, man, som tilldelades mig vid födseln, men det står på några papper och har ingen koppling till vem jag på riktigt är. Förstås påverkar mitt juridiska kön alla mina erfarenheter, men det bestämmer inte alls över min könsidentitet. Jag har inget kön.

För mig är det är inte frågan om att protestera eller att driva en agenda. Jag känner helt enkelt bara ingen koppling till ordet man eller till att vara man. Jag känner inte heller någon koppling till ordet kvinna eller till att vara kvinna. Jag har endast alla mina andra egenskaper och erfarenheter, och jag är en hel person redan med dem.

Jag använder pronomenet hen (they på engelska), eftersom att han eller hon inte passar den person jag är. Hen är neutral och kan ha många meningar, beroende på vem som använder det. Hen kan också betyda inget, såsom frånvaro av kön. Därför passar just hen mig.

Eftersom jag väljer att inte dölja, ändra eller korrigera vissa egenskaper jag har (främst mitt utseende, min röst och min stil), blir jag oftast bemött som en man. Det finns ingenting jag kan göra åt det, men det gör mig inte mindre ickebinär. Jag har total rätt till min könsidentitet och mina pronomen trots det.

 

5. Om att felköna + vidare läsning om ämnet

Att felköna (dvs. använda fel pronomen eller fel ord för någons kön) är i grund och botten helt förståeligt av främmande personer, som är vana vid att ens utseende “stämmer överens” med ens kön och ens pronomen. Dock önskar, önskar, önskar jag att vi alla tar som vana att alltid fråga före vi antar. Vi ska ändå komma ihåg att i vissa omgivningar (t.ex. på jobbet) kan det vara svårt eller omöjligt att svara ärligt.

Det är aldrig fel att göra misstag. Be om ursäkt, korrigera felet eller var mottaglig för att någon korrigerar felet, och fortsätt att leva med ett leende. Att felköna avsiktligt och/eller konstant är däremot inte acceptabelt. Vi alla måste respektera varandras könsidentiteter, även om det känns svårt att använda hen, även om någon “ser så manlig ut”, även om alla dessa begrepp känns främmande och obehagliga. Vi når det här genom att fråga, lyssna och vara öppna för att lära oss. Våra kön och könsidentiteter är alla vackra, och de förtjänar att bli uttryckta, bemötta och älskade.

Till sist vill jag länka två vackra fotoprojekt med ickebinära personer (på engelska). I samband med bilderna hittar du så många olika betydelser och erfarenheter om att vara ickebinär:

 

This Is What Gender-Nonbinary People Look Like

https://www.them.us/story/this-is-what-gender-nonbinary-people-look-like

 

“What We Look Like”: Intimate, Diverse Photos of Non-Binary People

https://broadly.vice.com/en_us/article/kzeapv/what-we-look-like-intimate-diverse-photos-of-non-binary-people

 

Mathias Uutela

för UNGPRIDE