UNGPRIDE testar: Logdans

Förra året gick jag runt på Pride veckan med ett mycket öppet sinne och en vilja att prova på lite allting som var nytt och obekant, vilket för övrigt är en bra sinnesstäming att ha alla veckor året runt. Jag och min kompis hittade då på att gå på logdans, eller lavatanssit, vilket jag själv hör  användas mer oavsett språket som talas. Hur vi hittade på det vet jag ej. Ingendera kunde dansa värst mycket och hade inte varit på något sådant tidigare, men kanske det var just det som lockade oss på plats? Visst hör det till med dans till sommaren och då man dessutom för en gångs skull får dansa någonstans utan heteronormen (bl.a. ledaren/följaren användes istället för mannen/kvinnan) är det väl nåt man bör delta i! Kvällen blev mycket lyckad, så när vi nu ett år senare återigen såg reklam för logdans under Pride veckan var det som underförstått att vi skulle gå på det igen. Och det gjorde vi!

Kvällen började med en workshop där vi lärde oss grunderna, vilket var trevligt för varken jag eller min danspartner hade dansat någonting sen Pride veckan 2015. Förra året lärde vi oss humppa och i år var det cha-cha som gällde. Även om det var roligt med en ny dans harmade vi oss lite av hur vi inte fick repetera humppa. Vi skulle ha glatt oss av den där lilla extra självsäkerheten till dansstegen, även om det också var roligt att dra allting ur minnet, med känsla och på basen av vad man såg andra göra. Som lärare fungerade samesex dansparet Santra och Piia. Senare under kvällen fick vi även beundra en dansföreställning av dem samt ett manligt par, Santiago och Antonio. Båda paren kommer att tävla om Europamästerskap senare under veckan och var riktigt duktiga. Vallilan tango dansorkestern stod för den levande musiken och gav god stämning till hela kvällen.

Ord som ”logdans” och ”humppa” låter kanske inte värst ungdomliga och det är sant att vi förra året nog var det yngsta paret på plats. I år blev vi dock glatt överraskade av att märka att vi inte mera var det – och med rätta! Prides logdans är nu en tradition för oss och någonting jag varmt rekommenderar för alla att modigt ta och prova på! Det är förvånansvärt tungt, men otroligt roligt oavsett om man är nybörjare eller faktiskt vet vad man gör. Cha-cha-cha!

Ella 

image (7)