Ungpride såg Tom of Finland i repris!

 

Under en Ungpride-kväll i september såg vi filmen Tom of Finland (2017) från regissören Dome Karukoski. Filmen berättar den sanna historian (med fiktiva delar) om konstnären Touko Laaksonen, som blivit känd för sin homoerotiska konst. Bakom konsten och konstnären finns en färggrann och ibland tragisk livshistoria, som filmen lyfter fram.

Filmen ledde till en fin diskussion, och tittarna hade flera kommentarer som ni kan läsa nedan:

 

“Jag ligger på golvet för att filmen är så kraftfull. Inspireras av modet att vara och skapa sig själv i en icke accepterande miljö. Jag ska också leva modigt.”

“Jag gillar Tom of Finland-estetiken. Filmen är otroligt fin på andra plan också, och påminner mig än en gång om att leva som mig själv, som det som jag känner mig som, och att det är bättre att ”ta risken” och leva stort, våga synas och höras, än att bara tyst glida genom livet, som ett spöke. Rekommenderar starkt filmen åt alla, speciellt de som kan tänka sig att gå med i en motorcykelklubb utan motorcyklar. Eller på fasanjakt utan fasaner.”

“Jag minns recensioner som tyckte att filmen inte var tillräckligt vågad med sin romans och tänker bara på hur cis hetero filmkritikerna är ovana vid mellan raderna kärlek och hur bortskämda straighta människor är med sin mängd av kärlekshistorier.”

“Pretty gay. I love it!”

“En väldigt viktig film på många plan.”

“Det var en super film som gav mig mer info än vad jag har haft från förut!”

“Såg filmen nu för andra gången och den var lika bra som första gången! Jag inser hur långt vi har kommit sedan femtiotalet när det gäller homosexuellas rättigheter. Det är underbart att Tom of Finlands teckningar som en gång setts som skamliga nu nått mainstream och att han tillsammans med Tove Jansson hör till de kändaste finländarna internationellt. Jag är stolt att vara från samma land som denna legend, även om hans teckningar definitivt inte är min aesthetic…”

“Filmen är fortfarande lika bra andra gången man ser den!”

“En härligt kall och finsk film, som lyckas berätta en otrolig sann historia respektfullt.”

 

Nästa gång kommer Ungpride att ha en extralång och extrakul filmkväll fredagen den 19 oktober fr.o.m. kl. 15.00, dit du är jätte välkommen med!