UNGPRIDE goes Museum of Broken Relationships

Vi besökte Museum of Broken Relationships på Helsingfors Stadsmuseum en solig dag i maj.
Vårt betyg för utställningen blev tre ankor av fem möjliga denna gång. Det var dock en mycket positiv och tankeväckande upplevelse som helhet.

 


image

Några korta analyser av de historier som gjorde starkast intryck på oss.
Vilka var era egna favoriter?

 

 

 

 

Det fanns flera föremål som gjorde starkt intryck. Det klippta håret tydde på en breakdown efter ett kort förhållande på under två månader, vilket var tacksamt bland de längre förhållandena. Håret var ett tecken på att även väldigt korta relationer kan vara mycket giftiga, och överlag var det tanken härligt galen. Någon hade gett sin telefon bort att inte behöva svara mera, vilket var så fantastiskt simpelt och brutalt. En tredje person hade förstört sin otrogna mans kostym och klottrat det vulgärt och aggressivt. Så läckert dramatiskt. Dock fanns det vissa föremål som kanske inte hade förväntad påverkan. De kortare berättelserna var ofta mer påverkande än de långa. En del hade nästan inga ord alls, och lämnade mycket mer utrymme för en själv att inleva sig i sorgen än berättelserna på en A4. Utställningen var tråkigt nog helt för liten och förtjänar därför endast 3 ankor. Idéen lät bättre än det vad vi slutligen fick. Dock är utställningen helt klart värd ett besök, och jag kommer säkert också själv besöka den på nytt, för att uppleva helt nya saker och helt nya perspektiv.

 

 

 


Hemulen. 4 ankor.

 

Förstörd VHS kasett från faderns Bröllop

En fruktansvärd historia om hur fel det kan gå. Hur totalt en familj kan splittras. Slutet på historien berättar om alla sätt de förstörde kasetten efter att fadern gått bort. Det blev väldigt personligt för mig. Jag har bränt upp en inbjudan till min egen pappas bröllop. Så otroligt tacksam att min situation inte var i närheten lika katastrofal som den i historien var. Och att mitt eget broken relationship kunde återuppbyggas och helas ett par år senare. Alla har inte så tur.

 

Bild av en stjärnas spektrum

En ljuvlig nördig present från en astronom till en annan, som lämnat efter sig trevliga minnen trots att förhållandet tagit slut. Trevligt med en positiv andningspaus mellan alla tragiska historier. Bilden fick mig att börja fundera på vad mänskor i mitt liv har lämnat efter sig i mitt liv, och vad jag lämnat efter mig hos andra. Hoppas att de mesta som jag lämnat efter mig varit positivt.

 

Fallskärmshopputrustningen
Rörande. Kärleken tog inte slut i någon slags skillsmässa. Kärleken tog inte slut, den blev avbruten av en olycka som ledde till död. Utrustningen knyter i hop hela historian, de älskade träffades i fallskärmshopp, och deras saga avbröts abrupt av en olycka i fallskärmshopp. Kanske all kärlek inte slutar i total förstörelse av relationen.


Målningen “Fair Attraction” med tre män.
Målningen är full av liv med starka färger. Berättelsen är också full med glädje och lycka över levat liv. Men varma helheten full av liv är omringad av död i form av AIDS epidemin, så kontrasten är stark, vilket skapar en stark känsloladdning i mig.