UNGPRIDE goes Estland!

 

Ungpride gick med i Baltic Pride som ordnades i Tallinn i juli i år. Det var en mycket annorlunda parad på många sätt för oss som gått på andra parader i Norden.

Det var en bisarr känsla att se torget där vi samlades. Ett par timmar innan paraden drog igång fanns det inte en regnbåge så långt ögat kunde nå. Sen helt plötsligt dök en upp, och sen två, och sen hundratals! Varifrån kom alla? Det blev så fullt att paraden slingrade sig runt hela torget och upp på den närliggande kullen! Vi var så många!

Orsaken var antagligen att vi hade noggranna instruktioner från arrangörerna om att vara försiktiga, och inte gå omkring på stan med mycket regnbågspynt på oss. Paraden kantades av ordningsvakter, och det fanns otaliga poliser överallt både före och efter paraden.

Paraden kändes jätteviktig, just för att den ännu kantades av säkerhetsåtgärder. Något som gladde var att det fanns så många glatt vinkande åskådare, och flaggor, som också omgav paraden. Stämningen var glad, och lite extra stolt. Vi är här. Vi kanske inte alltid syns, men vi är här! Och idag ska vi synas!

Efter paraden försvann våra flaggor tillbaka in i väskorna. Men vi hade också med oss ett varmt minne av en jättefin insats från arrangörerna, och tusentals stolta leenden från de som gick med i paraden.

Bilden vi tog av våra souvenirer, tre ugglor, kändes symbolisk. Inte alla går omkring med regnbågsfärgade fjädrar, men man kan ändå ha en inre regnbåge som vill komma ut. Pun intended. Over and Out!