Tillbakablick på året 2018 med UNGPRIDE!

Ungpride hade ett händelserikt fjolår. Många nya ansikten syntes till i vår regnbågslya, Happi Pride. Därtill har vi ordnat och varit med på flera evenemang och tillställningar som ni nu kan få läsa kort om.

En ny aktivitet för år 2018 var vertsu-verksamheten. Ett gäng aktiva Ungpridare förband sig för att utveckla verksamheten, planera olika program och främja den goda gemenskapen. Gruppen var bl.a. med på RuBu Festen och hålla workshop kring temat jämlikhet för alla svenska högstadieelever, och för att kartlägga hur jämlika ungdomarna känner att deras skolmiljö och övriga omgivning är. Vi har också ordnat olika temakvällar, exempelvis Skivråd där vi lyssnade på och poängsatte låtar med queeranknytning.

 

Så har vi givetvis fortsatt med våra regelbundna träffar varje torsdag. Under träffarna har vi talat om allt mellan himmel och jord, spelat olika spel, pysslat, sett på film och njutit av gott sällskap.

 

Till filmerna vi sett under våra mysiga filmkvällar hör bl.a. Atomic Blonde, Torka aldrig tårar utan handskar, Tom of Finland, Allt om min mamma, Mitt liv, mitt val och Love, Simon.

 

Vi har dessutom haft besök av en filmstuderande som kom till oss för råd gällande sitt manus om en kortfilm som handlar om en ickebinär person. När filmen senare spelades in, var två ungpridare dessutom med i den som statister! (Förresten appropå queer i media, har du redan sett vårt inlägg om 10 tv-serier med queerkaraktärer?)

 

Ett av de största och roligaste evenemangen som ordnades var Ungprides filmvisning av kult-klassikern The Rocky Horror Picture Show. Många klädde ut sig, sjöng med, stod upp och dansade och hade kul på alla sätt och vis. Vi skrev ett inlägg om evenemanget!

 

En annan klassisk Ungpride-upplevelse är våran förhandstitt av Eurovisionsbidragen. Förra året röstade vi fram Finland som det vinnande numret (Saara Aalto – Monsters)!

 

Inför Helsinki Pride hade vi skyltverkstad än en gång. I år, tackvare vårt nya fina utrymme har vi dessutom haft möjlighet att enkelt spara skyltarna för nästa år, så då får vi äntligen hitta på nåt annat program för oss under Prideveckan.

 

Skyltarna blev verkligen fina och dök upp bl.a. på HBLs och Iltasanomats reportage över Pride paraden.

 

Efter Helsinki Pride var det tystare med verksamheten som drogs igång igen i augusti med picnic på Sveaborg.

En del ungdomar sågs även utöver inplanerat program, bl.a. gick vi med på demonstration över ickebinära transpersoners rättigheter.

Sedan tog sommaren slut och hösten kom, och därmed fortsatte även våra träffar.

 

En del träffar bestod av lättsamt umgände, men under andra hade vi olika teman. T.ex. fick vi en kväll höra om hbtiqa+ karaktärer och teman i olika spel!

 

För halloween drogs perukerna fram igen för favorit i repris med vårt andra Rocky Horror evenemang. Det är så roligt och så omtyckt att vi kommer att fortsätta dra dem så länge vi får!

 

Under hösten firade vi även Happi Prides 1-årsdag.

Ungpride har fått se filmen Pihalla redan år 2017 under ett program vi själva ordnade. I slutet av november fick filmen biopremiär i Finland. Vi blev bjudna till premiären och det var roligt att få se filmen än en gång men den här gången på den stora duken! Tack Nisse!

 

En annan Ungpride-tradition är vårt julläger, som vi i år ordnade tillsammans med den finska sidan. Det blev ett tvåspråkigt program och det fungerade bra!

Ungpride tackar för ett till fint år av verksamhet, och ser framemot att välkomna många fina bekantskaper i år och framöver 🙂

 

Inlägg av Ella och Vili

 

Ps. Om du vill bekanta dig med Ungprides verksamhet som deltagare (13-25 år) eller har frågor ur något annat perspektiv kan du kontakta gruppens ledare Nicole, nicole.stambej@hel.fi, tfn. 040 662 3913 eller på Facebook (Ungdomsarbetaren Nicole). Mera information här. Kolla också in andra inlägg på vår sida!