The Rocky Horror Picture Show hos Happi Pride

Den 21.4.2018 kunde man följa figurer klädda i krulliga peruker och glittriga paljetter in på Happi Pride. Det var äntligen dags för UNGPRIDEs Rocky Horror kväll!

The Rocky Horror Picture Show är en science-fiction skräck-komedi musikal som är bäst känd för sitt kultstatus. Allting fick sin början då Richard O’Brien år 1973 skrev teater musikalen “The Rocky Horror Show” som gjorde stor succé på West End. Två år senare år 1975 fick pjäsen en film adaptation som var trogen till sin föregångare genom att vara en kärleksfull parodi på science fiction filmer och b-klassens skräckfilmer från 1930-1970. Filmen handlar om det nyförlovade paret Brad och Janet som en regning natt då deras bil gått sönder söker hjälp hos den galna vetenskapsmannen och transvestiten Dr. Frank-N-Furter. I Franks slott stöter de på flera underliga personligheter samtidigt som de får lära sig att skamlöst njuta av sin sexualitet.

 

Frank-N-Furter omgiven av några av slottets gäster och hjälpredor

 

Då musikalen lyckades floppade filmen totalt. Den nådde knappt en publik alls, inte förrän en biograf i New York började spela filmen under midnattsvisningar år 1976. Då vändes det på steken och plötsligt fanns det människor som kom för att se filmen gång på gång. Inom kort började publiken ropa ut repliker och kommentarer till filmen och sedan klä ut sig enligt karaktärerna i ton med filmens humoristiska anda. I andra delar av landet utvecklades någonting motsvarande då publiken började skådespela filmen samtidigt som den spelades upp i bakgrunden.

Ännu idag, över 40 år senare visas filmen i biografer runt om Amerika samt i andra delar av världen. Publikens deltagande är en central del av visningarna. Förutom repliker, utklädsel och skådespelande tar publiken med sig olika saker, från rostbröd till toalettpapper och vattenpistoler som utnyttjas och används under filmens gång.

Nedan får ni läsa om hur filmvisningen gick till för vår del!

 

Gästerna droppade in och efter en halvtimmes mingel visade vi vertsun som ordnade evenemanget (Ella, Sara, Vili) vad man skulle ta från bordet med rekvisita som vi fixat för filmvisningen (torrt ris, serpentin, dagstidningar, vinylhandskar, visslor, rostbröd och partyhattar).

 

 

Då alla hade hittat en plats framför filmduken presenterade Magenta (Ella) historia om filmen och publikdeltagandet samt instruktionerna för vår visning. Dr. Frank-N-Furter (Sara) hjälpte till med det.

 

Filmen började rulla på och en del sjöng med och ropade ut replikerna som hörde till. Vi kastade ris då det kastades ris vid bröllopet filmen inleds med, höll en tidning över huvudet vid scenen där Janet och Brad är ute i regnet (och vi vertsun härmade regnet genom att spruta vatten från sprutflaskor) och kastade rostat bröd då Dr. Frank säger “a toast” under middagsscenen.

Bland kommentarerna att ropa under filmens gång hade vi exempelvis då Dr. Scott åker runt Magenta och Columbia i slottet “ring around the lesbians!”, och då Brad märker att han sitter fast i golvet och desperat tar tag runt sina strumpklädda fötter “my socks”!

 


De som inte är insatta i Rocky Horror-“kulten” kanske inte förstår varför sakerna man gör under filmen är roliga, och jag (Vili) som var med om detta för första gången tvivlade lite på varför vi håller på att kasta rostbröd på golvet (det kändes helt enkelt konstigt) men det var i varje fall en unik upplevelse. Och det kanske öppnar sig mer för en varje gång man ser filmen?

Det blev en rask städstund efter att filmen var slut men det var värt det!

Vi som ordnade, Ella, Sara, Vili, tyckte det var ett lyckat evenemang och hoppas att vi kan ha en visning på nytt någon gång.

-Ella och Vili