Regnbågsmusikråd

Torsdagen den femtonde mars ordnade tre av oss vertsun; Vili, Mathias och Daniela ett musikråd (eller levyraati som det heter på finska) med queertema för resten av gänget. Alla Ung Pride-medlemmar fick skicka förslag på låtar med queeranknytning som de önskade skulle spelas, och så valde vi tre organisatörer dessutom ut några till låtar enligt vad vi själva gillade. Det blev tolv låtar allt som allt och kvällens deltagare fick ge poäng från 0 till 10 efter varje låt. Allt som allt hade vi tio deltagare, så den absoluta maxpoängen för en låt var 100.

Här nedan kommer jag (Daniela) att dela med mig av låtarna och presentationerna av artisterna som vi snickrade ihop, plus de slutliga poängen som låtarna fick. Enjoy!

1. Judy Garland – Somewhere Over the Rainbow – The Wizard of Oz (1939)

Filmen Trollkarlen från Oz utkom 1939 och blev en klassiker med stor betydelse för queerpubliken. Från och med andra världskriget då homosexualitet var kriminaliserat i USA, användes frasen “Friends of Dorothy” av homosexualla män för att känna igen varandra. Judy Garland är även stor gayikon, “The Elvis of Homosexuals” (enligt The Advocate).

Våra poäng: 69

2. Janelle Monáe – Make Me Feel (2018)

I låten attraheras karaktären av kvinnor och män och den har beskrivits som en bisexuell anthem. Monae har inte specificerat sin sexualitet offentligt.

Våra poäng: 59

3. Queen – I Want to Break Free (1984)

Medlemmarna i videon är klädda i drag. Sångaren Freddie Mercury testade gränser för dåtida normer om kön och sexualitet. Videon blev bannlyst av MTV i USA p.g.a. att den ansågs provocerande. Freddie Mercury dog i AIDS 1991 och hade gått ut med det officiellt strax innan han dog.

Våra poäng: 77

4. Shura – What’s It Gonna Be? (2016)

Shura är en brittisk synthpopartist som också är gay. Njut av “heterobaitingen”!

Våra poäng: 85 (Andra plats i vår omröstning)

5. Mary Lambert – Know Your Name (2017)

Mary Lambert är lesbisk och har kristen bakgrund. Hon blev känd via låten “Same Love” av Macklemore & Ryan Lewis där hon sjunger refrängen. Hennes låtar handlar ofta om hennes kärlek till kvinnor. När Mary var sex år gammal kastades familjen ut ur kyrkan när hennes mamma kom ut som lesbisk.

Våra poäng: 79

6. Dana International – Diva (1998)

Dana är en israelisk artist som tävlade i ESC 1998 med låten Diva, och vann. Det var första gången i ESC som det ordnades folkomröstning och inte jury, och Dana vann folkets hjärtan. Hon var den första och hittills enda öppna transpersonen som deltagit i tävlingen.

Våra poäng: 67

7. Shamir – On the Regular (2014)

Shamir Bailey är en ickebinär (pronomen han) och queer artist som växte upp i en muslimsk familj men som inte själv är religiös. Shamirs låttexter har beskrivits som ärliga. Sin sångröst som kontratenor beskriver han som “varken feminin eller maskulin.” “It’s a happy medium … I feel like if the world was more like that, our problems would be gone.”

Våra poäng: 63

8. Marija Šerifović – Molitva (2007)

2007 hölls ESC i Helsingfors och den som vann tävlingen då var ingen mindre än serbiska Marija Šerifović med låten Molitva som betyder bön. Framträdandet var ganska queert och spekulationer kring Marijas sexualitet höll på tills hon 2013 kom ut som lesbisk i samband med dokumentären “Confessions” som handlar om hennes liv.

Våra poäng: 84 (Trea i vår omröstning)

9. Lady Gaga – Born This Way (2011)
Behöver vi ens introducera queerikonen Lady Gaga? Då hon blev känd gick det runt transfobiska spekulationer om hennes kön. Gaga är öppet bisexuell. Hon har grundat Born this way foundation som stöder unga och jobbar främst med att stryka mental hälsa men som också driver forskning. Under Gagas turnéer har en “Born brave”-buss med idén att stöda unga offer för mobbning kört runt med drop-in-princip.

Våra poäng: 87 (Vinnaren!)

10. Mika – Make You Happy (2012)
Mika föddes i Libanon och har gjort sin musikaliska karriär främst i Storbritannien. Han har beskrivit sin sexualitet på olika sätt i medier, bland annat: “I consider myself label-less because I could fall in love with anybody – literally – any type, any body. I’m not picky.” Hans sånger har queera teman.

Våra poäng: 47

11. Joey Graceffa – Don’t Wait (2015)
Joey Graceffa är en YouTube-personlighet med sammanlagt 11 miljoner följare. Han kom ut som gay två dagar efter den här videon utkom. Hans partner är med i videon (ni gissar säkert vem!)

Våra poäng: 66

12. Conchita Wurst – You Are Unstoppable (2015)
Conchita Wurst är österrikiska Thomas Neuwirths dragpersonlighet som vann Eurovisionen år 2014 med låten “Rise Like a Phoenix”, vilken gjorde henne till en gayikon. Conchita Wurst har en fiktiv bakgrundshistoria enligt vilken hon föddes i bergen i Colombia och är gift med en fransk burleskdansare. I verkligheten är Thomas Neuwirth hemma från Österrike.

Våra poäng: 76

– Daniela