Berghälls bibliotek hyllar regnbågslitteratur

Regnbågshyllan i Berghälls bibliotek

WP_20160607_16_40_29_Pro

En solig eftermiddag häromveckan beslöt jag mig för att för första gången i mitt liv besöka Berghälls biblioteks regnbågshylla. Jag hade inte känt till hyllans existens i mer än några månader, min flickvän fått reda på det någonstans ifrån och sedan berättat om det för mig, och hyllan torde vara det enda av sitt slag bland huvudstadsregionens stadsbibliotek.

Först hade jag svårt att hitta fram till hyllan. Efter att ha spatserar omkring på första våningen utan resultat frågade jag en ur personalen, som sade att den fanns på tredje våningen, där jag efter att inte heller ha hittat den där frågade en annan ur personalen som berättade att den låg på andra våningen. Och där, under trappan till tredje våningen, hittade jag äntligen regnbågshyllan. En stor regnbågsflagga i bakgrunden gjorde att det inte gick att mista sig på vad det var frågan om! Det fanns både filmer, romaner, faktaböcker och serier och alla hade ett litet regnbågsband kring ryggen. Jag noterade kända homoklassiker så som Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell och Dykes to Watch Out For-seriestripparna av Alison Bechdel. Och en massa anime.

En majoritet av materialet som stod på hyllan då när jag var där verkade beröra homosexuella män. Många, såväl fiktiva verk som faktaböcker, såg dystra ut. “Det är så svårt att komma ut och jättejobbigt att leva i en omgiving av homofobi och tänk vilken tur att min mamma ändå accepterar mig!” ungefär. Jag förnekar inte homofobins otroliga destruktivitet och det är väldigt viktigt att tala om det, men det är inte skrivet i sten att vi queera ska ha ett eländigt liv! I många länder, inklusive Finland, har speciellt de sexuella minoriteternas rättigheter gått framåt med stormsteg under de senaste decennierna. Jag saknade mer positivt material i bokhyllan (kanske det var utlånat). För även om vi fortfarande möter hat och fördomar, så är det aldrig hela bilden. Att endast fokusera på de negativa aspekterna leder lätt till att vi alieneras mera, och att folk inte vågar komma ut.

Något jag heller inte hittade när jag var där var fiktiva verk som behandlade bisexualitet, icke-binära könsidentiteter eller asexualitet. Det fanns någon enstaka bok på temat trans, en hel del material om drag queens, och några faktahäften som informerade om hbtq-delen av hbtiqa.

Jag började också fundera över kriterierna för att ett verk skulle hamna just på regnbågshyllan. För oss som söker efter queert material är det ju väldigt praktiskt att de färdigt kategoriserats som regnbågs! Då vet vi att verket kommer att innehålla något som avviker från heterocis-normen. Å andra sidan kan jag se en fara i att flytta bort allt queert från de “vanliga” hyllorna. Hur ska personer som inte har något aktivt med regnbågssamhället att göra i såfall råka ramla över queer kultur? Hur ska folk som är inne i garderoben våga närma sig en hylla som skriker GAY? Om vi har en hbtiqa-hylla, borde vi också införa en heterocis-hylla?

Till skillnad från Ficktjuven hittade jag den rumänska filmen Bortom bergen (orginaltitel Dupa dealuri) på rengbågshyllan fastän filmen egentligen inte har någon queertematik. Den beskriver en nära vänskap mellan två tonårsflickor och det finns kanske en sensuell komponent där, men bara kanske. Personligen är jag rätt trött på de gånger det endast ges små vinkar om en karaktärs queerhet, vinkar som homofober kan strunta i. Minimal synlighet är väl bättre än ingen, men vid det här laget orkar jag inte längre med alla fall där queerheten aldrig blir ordentligt bekräftad eller får synas på lika villkor som heterocis-livet. Fall där den bara viskas om. Ofta har det förvisso handlat om att förlag eller tv-bolag har satt munkavle på konstnärer och vägrat låta dem skildra queerpersoner på ett öppet, positivt och normalt sätt, men ändå. Vi kräver mer, vi kräver att hitta fler mångbottnade öppet queera karaktärer som vi kan identifiera oss med. Och som gärna får låta bli att dö på slutet så förbannat ofta…

Sist och slutligen är jag väldigt glad över initiativ såsom regnbågshyllan! Förhoppningsvis sporrar hyllan Berghälls bibba till att köpa in mer queert material än de kanske annars gjort. Och de är ju inte de enda som erbjuder böcker med queertematik! När jag ville läsa lite om kvinnoromanser och sökte på ämnesordet ‘lesbisk’ på HelMet fick jag över tusen träffar. Det gjorde mig väldigt glad 🙂 Så även om en större diversitet kunde önskas, är regnbågshyllan definitivt på rätt väg!