om regnbågsfärgade profilbilder på facebook och att komma ut

Jag är inte ute ur garderoben på mitt sommarjobb. Men jag behöver heller inte aktivt gömma mig i den. Jag har en lyxig situation. Jag vet att mitt jobb är HBTIQA+ vänligt.

Jag kom ut till mina vänner och släktingar på facebook för ett par månader sedan. Fram tills dess hade jag en lista i mitt bakhuvud. En lista med personer vars reaktion jag kunde vara säker på skulle vara positiv, eller åtminstone inte negativ.

Vilket leder mig till titeln på detta blogginlägg. Regnbågsfärgade profilbilder.

Det känns kanske som en mycket liten och betydelselös grej att göra. Det här med att ändra sin profilbild till en version med regnbågens alla färger inför prideparader eller efter tragiska händelser som Orlando. Eller, som min boss gjorde i somras. Att önska alla på jobbet en trevlig Pride, dagen innan paraden gick av stapeln.

Små saker. Men verkligen inte utan betydelse.

De utgjorde basen för min lista. De gör att jag inte behöver oroa mig för att bli identifierad som ace på jobbet.

De gjordes av personer som inte visste att deras handlingar skulle nå fram till en regnbågsmänniska. Och det är något som inte kan nog betonas. Även om vänlistan på facebook ser helt straight ut kan det mycket väl finnas garderober på den. Och från dessa garderober noteras definitivt varje liten regnbågsflagga som laddas upp.

Att komma ut är ofta länkat med ovisshet. Att stanna inne i garderoben är ofta länkat med oro över att bli ofrivilligt utdragen ur den.  Så att ha fått positiva signaler om acceptans gör mycket för sinnesfriden.

Jag vågade göra ett komma-ut inlägg på facebook. Jag visste att jag skulle ha kvar vänner och släkt efteråt, för de hade haft regnbågsfärgade profilbilder.

Jag kan stolt gå i pride paraden. Jag behöver inte vara rädd för hur det ska gå med mitt jobb om jag blir sedd, för jag vet redan att det skulle vara OK.

 

stolt ace-anka på Helsinki Pride

stolt ace-anka på Helsinki Pride

 

Regnbågsfärgade profilbilder kan kännas som små saker för den som gör dem med ett par klickningar på nätet, men för en regnbågsperson kan de kännas som en lottovinst!