Reaktion på artiklar om asexualitet

BBC publicerade nyligen två artiklar om ämnet asexualitet. Den första finns här, och den andra, som handlar om en aromantisk asexuell, finns här.

Jag blev jublande glad när jag fick länken till dessa två artiklar!

Som en asexuell som inte gillar sex beskrev den första artikeln många situationer jag själv råkat ut för, och lyfte fram flera tankar jag har tänkt.

Den andra artikeln handlade om en aromantisk asexuell, och var mycket intressant att läsa även om jag själv identifierar som panromantisk och har varit i ett romantiskt förhållande i snart tre år nu. Det är fascinerande att se hur lika men ändå hur olika livet som asexuell kan vara beroende på ens romantiska läggning!

Som en första introduktion till asexualitet och att vara aromantisk kändes detta som mycket fin synlighet för såväl asexuella och aromantiska 🙂

Artiklarna var inte perfekta, men det tog inte bort glädjen från att de blivit publicerade i första hand. Om du vill veta mer om det som inte blev helt rätt kan du fortsätta läsa nedan.

– miri
Några tankar om det som inte blev perfekt i artikeln Asexuality: I have no desire to experience sexual attraction and never have

faktaruta

Asexuella känner inte sexuell attraktion
Till skillnad från att leva i celibat, vilket vissa väljer, säger asexuella att de är födda den vägen
Asexuella har samma emotionella behov som andra men har inte sexuella förhållanden

Denna faktaruta summerar de största problemen med artikeln. Det första påståendet är korrekt, men de övriga två behöver fixas till rejält.

Det är skillnad på att känna sexuell attraktion och att ha sex.

För att förklara detta tänker jag använda att se på tv som en metafor. En heterosexuell gillar deckare, medan en homosexuell tycker att komedier är bäst. En bisexuell gillar båda. En asexuell tycker däremot inte att något program på tv är bra.

Man brukar specificera asexuella som sex positiva, neutrala eller negativa.

En sex positiv asexuell gillar att ha sex, men känner ingen sexuell attraktion. I metaforen kommer denna person att gilla att se på tv, även om ingenting (inte ens säsong 4 av Sherlock) riktigt lockar.
En sex neutral asexuell kan se på tv, men tycker det är ganska tråkigt och spelar lika gärna ett brädspel istället.
En sex negativ asexuell tycker det är jobbigt eller till och med obehagligt att se på tv.

 

Asexualla […] har inte sexuella förhållanden

Sex positiva och sex neutrala asexuella kan ha sexuella förhållanden. Det är endast sex negativa asexuella som tycker att sex är otrevligt.

 

Till skillnad från att leva i celibat, vilket vissa väljer, säger asexuella att de är födda den vägen

Asexuella kan ha sexuella förhållanden. Asexuella kan leva i celibat. Det ändrar inte på det faktum att en asexuell inte känner sexuell attraktion.

Heterosexuella kan ha sexuella förhållanden. Heterosexuella kan leva i celibat. Det ändrar inte på det faktum att de känner sexuell attraktion till ett motsatt kön.

Skillnaden mellan att leva i celibat och att vara asexuell är att en asexuell inte gillar programmen på tv, medan personen som lever i celibat väljer att inte se på tv – oberoende av vad hen gillar eller inte gillar av det som sänds.

När artikeln jämför att leva i celibat med att vara asexuell är det som att säga att glass orsakar drunkningar, och hänvisa till att statistiken visar att fler personer drunknar under de dagar som det säljs mer glass.
Formuleringen “asexuella säger att de är födda den vägen” är också problematisk i sig själv. Den sätter asexuella i en “andra, inte vi” kategori istället för att vara inkluderande. “Den vägen” låter som att det är något negativt med att vara asexuell, och när frasen “säger att” används ger det intryck av att det kanske inte ens är sant.

Jämför: “Kalle säger att han har bruna ögon” och “Kalle har bruna ögon”.

Om vi vänder på originalpåståendet blir det ännu tydligare att något inte blev helt rätt.

Till skillnad från att leva i celibat, vilket vissa väljer, säger asexuella att de är födda den vägen
Till skillnad från att ha ett aktivt sexliv, vilket vissa väljer, säger pansexuella att de är födda den vägen

 

För att sammanfatta artikelns problematik kan jag ge ett praktiskt exempel:

Den andra artikeln vi länkade till hette “Shuns kissing, sex and love songs, meet an ‘asexual’” (ogillar kyssande, sex, och kärlekssånger, möt en “asexuell”).

För en aromantisk sex negativ asexuell är det helt rätt rubrik, men den representerar långt från alla som är asexuella.

Rubriken för en homoromantisk sex positiv asexuell person kunde vara “Likes kissing, sex and love songs, meet an ‘asexual‘”. Det är lika rätt.

Normalt skulle det inte vara ett problem, men man måste ta potentiella läsares kunskap i beaktande. Om vi sätter upp en artikel som har namnet “Jag talar svenska, möt en finländare” och aldrig nämner finskspråkiga, är det inga problem om den är riktad till läsare i till exempel Sverige, där man känner till vad Finland är, och vet att majoriteten talar finska. Men sätt artikeln i en lokaltidning i Chile och läsaren kan tro att alla finländare talar svenska.

Asexualitet är fortfarande ett såpass okänt begrepp, även inom LGBT kretsar, att vi behöver vara noggranna med vad vi säger för att ge en korrekt bild av vad det är frågan om.

Så här är mitt försök 😉

Det enda kriteriet för att vara asexuell är att inte känna sexuell attraktion. Punkt slut.