Han, hon eller hen?

13262108_10153430122442827_673946129_o

För exakt ett år sedan satt jag och korrekturläste en artikel för skoltidningen, och stötte på ett intressant problem. I ett reportage presenterades en transperson som hette Jamie McDonald, och pronomenet som användes för McDonald var ”hen”.

Men medan jag läste artikeln började jag undra, var McDonald verkligen en ”hen?” MacDonalds könsidentitet sades inte i artikeln och Jamie är ett könsneutralt namn. Så jag frågade författaren, som sade att han faktiskt inte visste.

Så, i mitt ögonblick av tvivel vände jag mig till en högre makt, google. Som inte heller kunde ge mig ett svar. Ibland kallades Mcdonald han, ibland hon, och det var omöjligt att räkna ut vad som var rätt. Dessutom var många artiklar om McDonald på finska, och finskans ”hän” som jag vanligtvis uppskattar retade gallfeber på mig eftersom den inte gav svar på mina frågor.

Så vad är egentligen det respektfulla valet här?

Om jag kallar McDonald ”hen” medan alla andra i artikeln hade könsspecifika pronomen säger jag att McDonald tillhör en könsidentitet utanför ”han” och ”hon”, vilket skulle vara förolämpande ifall McDonald är man eller kvinna eftersom det skulle insinuera att McDonalds transidentitet innebar att McDonald ine är en ”riktig” man eller kvinna, medan om jag använder ”han” och McDonald är en transkvinna säger jag att McDonalds biologiska kön, inte McDonalds verkliga kön är det rätta… och det skulle också vara hemskt fel.

Och om jag ändrar alla pronomen i artikeln till ”hen” inkräktar jag på författarens territorium, eftersom att välja att använda könsneutrala pronomen om cispersoner som vanligtvis använder könsspecifika pronomen kan tolkas som ett politiskt ställningstagande av någon idiotisk anledning.

Så där stod jag i mitten av en ordentlig soppa.

Slutligen blev det ”hen”, men med en asterisk och en lång förklaring och ursäkt för att pronomenet användes om McDonald. Allt var löst, om än på ett lite tråkigt sätt.

Och så försvann ju asterisken förstås i editeringsprocessen, och det där irriterande ”hen” stod och stirrade mig stint i ögonen.

Suck.