eurovisionstankar med Tobias Larsson

Imorgon stundar Eurovisionsfinalen 2016. UNGPRIDE vill uppmärksamma det som är årets viktigaste vecka för så många schlagerälskare. Vi intervjuade Tobias Larsson, journalist och Eurovisionsexpert som varit kommentator för tävlingen tre gånger i finsk tv. Här är hans svar på fem regnbågiga frågor om årets mest färgsprakande evenemang!

13219986_10153420935572827_1934339274_n

Vad är det gayaste som har skett i tävlingen?
Det finns så hemskt mycket att välja på. 1961 vann en låt som handlar om homosexuell kärlek och hur den någon gång i framtiden inte längre ska fördömas, detta vid en tid då homosexualitet var straffbart i de flesta deltagarländerna. Det är en rätt häftig sak. Andra minnesvärda saker är förstås isländska Paul Oscar 1997 – den första öppet homosexuella artisten i tävlingen, transkönade Dana Internationals seger och så Conchita Wurst förstås.

Hur reagerade människor då Dana International och Conchita vann?
Reaktionen på Dana var väldigt stark och väldigt mycket transfobi och homofobi kom i dagen. Många tog sig rätten att skämta väldigt grovt om Dana och hennes fysik och om huruvida hon var “en riktig kvinna” eller inte. Det var en dyr seger på det sättet, men Danas roll för att synliggöra transpersoner i Europa kan inte överskattas idag. Samma sak med Conchita som blev ett globalt fenomen efter sin seger och som kämpar väldigt synligt och tydligt för alla människors rätt att vara sig själva. Även Conchita har fått ta mycket hat men är också en bra talesperson för hur man hanterar det. Hon brukar säga att det är för absurt att okända människor sitter och hatar henne att hon inte kan ta det på allvar.

Varför är Eurovision så populärt bland homosexuella män?
Det är ju verkligen inte alla homosexuella män som gillar Eurovisionen, men för alla dem som tyckte vardagen var grå och trist och längtade efter glamour fanns det inte så många andra program som glittrade som ESC gjorde. Att titta på ESC var som att titta in i en drömvärld där allt var vackert och glatt och härligt. Det är en del av förklaringen. Och så gillar ju många människor också korta, snärta, välskrivna poplåtar också.

Vad har eurovisionen gjort för HBTIQA+?
Idag är den i hög grad en bärare av gemensamma ideal om tolerans och mångfald som omfattar många grupper men allra mest uttalat HBTIQA+. Den är ett viktigt skyltfönster, inte minst för de länder där mänskliga rättigheter är begränsade.

Vem är din favorit 2016?
Hovi Star från Israel är en tuffing. Han är en feminin bög som använder mycket smink, men som ändå åkte till Ryssland för att marknadsföra sig själv och sin låt. All respekt till honom. Men låtmässigt är Italiens bidrag i en klass helt för sig självt. Det vore underbart om den vann, men kanske inte det allra mest troliga.

 

Vem vinner? Vem försvinner? Det får vi se på lördag!