Eurovisioner att fördjupa sig i trots en utebliven tävling

Också Eurovision Song Contest drabbas av sviterna av coronavirusets spridning och världens största musiktävling ställs in för första gången i historien. Senare under våren kommer vi ändå traditionsenligt att utse Ungprides vinnarbidrag år 2020. Men för att komma över den största besvikelsen kan man fördjupa sig lite i historien i form av äldre bidrag och finaler.

För eurovisionsvänner har vi bra läsning att rekommendera. Vår favoriteurovisionsexpert Tobias lyfter dagligen fram nya bidrag och historien bakom dem i sin fenomenala eurovisionsblogg. Han beskriver det själv väldigt bra: Det roliga tar aldrig slut. Om vi har tur har Tobias även möjlighet att vara med oss under våra eurovisionstemakvällar i vår. Här hittar du bloggen: Tobson och alla bidragen

 

Vi tipsar dessutom (med lite experthjälp såklart) om fem Eurovisionsfinaler, en från varje årtionde, som är värda att se. Inte minst från det queera perspektivet.

 

1966, Luxemburg
Om man vågar sig tillbaka till tiden då tv-bilden var svartvit är det här ett kul år och det första då de flesta bidragen var poplåtar. Det som lär ska vara alla tiders yngsta startfält slutar dessutom med en pompös mogen man i kilt.

 

 

1973, Luxemburg
En kort final i ett litet land men med många bra låtar och en hel del oförglömliga kläder (Hej Belgien!). Alla tre låtarna i topp blev stora internationella hits efteråt.

 

 

1987, Bryssel
Scenen i Bryssel har snygga 80-talistiska lasereffekter och Finland ställer upp med en låt som blivit en hit för en evig tid. Åtminstone i Finland.

 

 

1997, Dublin
Efter många år med lite mer mossiga låtar blev finalen plötsligt mer med sin tid. Islands Paul Oscar är alla tiders första öppet homosexuella artist i ESC.

 

 

2007, Helsingfors
Finland står värd för en final med många bra låter. Missa inte Ukrainas Verka Serduchka eller Krisse Salminen som eurovisionsbimbo i pauserna.

 

 

2016, Stockholm
Finalen hölls i Globen och även om man inte skulle gilla en enda låt så är Petra Mede och Måns Zelmerlöw fantastiska programledare.

 

Vill du blogga och/eller fundera på livet tillsammans med oss? Var i kontakt. Vi finns här för dig <3

Nicole 040 6623913 / nicole.stambej@hel.fi Ungdomsarbetaren Nicole
Mathias 040 6546086 / mathias.uutela@hel.fi Ungdomsarbetaren Mathias