De tio bästa fiktiva samkönade paren, del 2

SPOILERVARNING

4.Fjärdeplatsen delas av två rikssvenska par eftersom jag inte kunde bestämma mig vilket par jag tycker är bättre än det andra! Först har vi Kinna och Tomasine från SVT:s historiska, feministiska dramaserie Fröken Frimans krig.

 

 

 

 

 

Som historiker är jag svag för kostymdramer, i egenskap av feminist älskar jag historier som har ett klart budskap om jämställdhet, och det faktum att tv-serien dessutom innehåller kärleksrelation mellan två kvinnor (säsong två och tre) sänder mig till sjunde himlen. Tv-serien utspelar sig i Stockholm under början av 1900-talet, under en tid då samkönade relationer var straffbara med tukthus. Men den homofobi paret får utstå kommer huvudsakligen från de mindre goda karaktärerna i serien. Kinnas kvinnliga kollegor (som tillsammans med henne är huvudkaraktärerna i denna serie) är allihopa okej med hennes lesbiskhet och det är underbart att se!

 

4.Rasmus och Benjamin från Jonas Gardells romantrilogi Torka aldrig tårar utan handskar (finns även som 3-delad tv-serie)

 

 

 

 

 

På 1980-talet anlände den idag välbekanta sjukdomen vid namn AIDS till världen. Som född på 90-talet kopplade jag som barn det ihop med fattigdom och föräldralösa barn i Afrika söder om Sahara, och fick först något år före Torka aldrig tårar kom ut (2012-2013) reda på att sjukdomen i början drabbade många homo- och bisexuella män, och hur hemskt de blev behandlade av media och regeringar. Gardell var med på den tiden och han överlevde, medan många av hans vänner dog. Torka aldrig tårar fungerar som ett slags vittnesbörd, han berättar om hur det verkligen var när AIDS kom till Sverige, för att vi inte ska glömma. Huvudpersonerna i serien, Rasmusoch Benjamin, blir tillsammans i första boken och tampas med bl.a. intoleranta föräldrar. Benjamin är Jehovas vittne och som sådan finns det inte ens på kartan att han skulle kunna vara tillsammans med en annan man. Ändå är han det och lever dubbelliv ett bra tag innan han slutligen måste välja mellan familjen och religionen eller pojkvännen.

 

3.Nomi och Amanita från Sense8

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har inga andra ord för att beskriva dessa två karaktärer annat än att de är fantastiska båda två och oerhört bra och söta tillsammans! Nomi är f.d. hackern som idag jobbar för ett företag i Silicon Valley. Hennes föräldrar är av den sorten som bryr sig mest om hur de ser ut utåt, och reagerar därför inte så bra på att ha en dotter som är trans.Amanitas familj (en mamma och tre pappor!) som är mycket vänligare och generösare tar sig an henn istället när paret är på flykt från skurkarna i serien. Amanita spelas förresten av Freema Agyeman, känd som Martha från Dr Who, och Nomi spelas av Jamie Clayton som de facto är trans på riktigt. Tillsammans bildar de ett multietniskt, lesbiskt, cis&trans-par med superb personkemi!

 

2.Isak och Even från Skam

 

 

 

 

 

Den norska tv-serien Skam som har tagit världen med storm och en av de mest omtyckta paren är Isak och Even (säsong 3 och 4). Isak är en av huvudkaraktärerna som är med från säsong ett, och säsong tre, som berättas ur hans synvinkel, handlar om hur han träffar Even och kommer ut som gay. Jag är långt ifrån ensam om att tycka att deras relation skildras väldigt fint, och till skillnad från andra serier där samkönade par knappt ens får kyssa varandra, så får vi se rätt mycket action mellan de två gymnasiekillarna. Nästan så mycket att jag undrar om det kan klassas som objektifiering… Det som är fint mellan Isaks och Evens förhållande är hur positivt Isaks vänner förhåller sig till det när de får reda på vem han dejtar. Jaag har på känn att ni som är födda i slutet av 1990-talet eller senare (precis som karaktärerna i Skam) är mera öppen sinnade än oss som är födda i början av samma årtionde. För många av er är det självklart att sexuella minoriteter existerar överallt, medan för många av oss fortfarande var främmande.

 

1.Willow och Tara från tv-serien Buffy the Vampire Slayer

 

 

 

 

 

Ettan på min lista var det första amerikanska, lesbiska tonårsparet på tv och fick därför en enorm betydelse i tiderna. Fortfarande tycker jag att de två häxornas relation är en av de bättre samkönade relationerna som någonsin skildrats på tv! Och då är det sjutton år sedan de blev ihop. Willow och Tara är två lite blyga, försiktiga nördar (jag känner igen mig så) och fram tills en av dem utvecklar ett beroende är deras relation kanske den finaste och mest hälsosamma i hela serien. Jag såg för första gången på Buffy för två år sedan och då visste jag om det hemska slutet, men ändå kom det som en chock. Jag kan fortfarande inte förlåta seriens skapare Josh Wheedon (+medarbetare) för sättet relationen slutar på. Ärligt talat är jag förvånad att han inte fick en mobb med arga lesbiska och biseksuella tonåringar med högafflar i händerna efter sig då avsnittet kom ut! Jag hade lust att leta upp honom själv och skrika åt honom… Men ja, om vi låtsas som om slutet inte existerar, då är Willow och Tara det sötaste, finaste och underbaraste samkönade par som någonsin visats på tv.

 

Daniela