De tio bästa fiktiva samkönade paren, del 1

På sistone har jag tittat på flera bra tv-serier som innehåller samkönade par och det är lika underbart varje gång att se på; de bästa gör ett starkt intryck och lämnar mig djupt berörd. Så fick jag då ideén om att jag skulle lista mina personliga favoriter bland samkönade par i böcker, tv-serier och filmer. Det är viktigt för alla att se sig själva speglade i kulturen, och om det dessutom görs på ett bra sätt, då förtjänar ordet om dem att spridas så att många kan ta del av det goda.
SPOILERVARNINGAR

 

10.Yuri och Victor från animen Yuri on Ice

 

 

 

 

 

Japanska skridskoåkaren Yuri är på väg att ge upp karriären då ryska Victor som han beundrar erbjuder sig att träna honom. Med hjälp av Victor – som iofs kan vara rätt hård mot honom – övervinner Yuri sina personliga hinder och bli en bättre skridskoåkare. Väldigt fint animerat och stämningsfullt.
I och för sig påstås det att vi inte säkert kan veta att Yuri och Victor faktiskt är ihop eftersom tv-serien presenterar deras relation på ett lite annorlunda sätt, en hand är i vägen för tittarna när de kysser varandra och deras förlovningsringarnsägs vara “lyckoringar” inför skridskofinalen. Men för de flesta tittare står det ändå klart att de är ett par. En andra säsong av tv-serien är på väg.

 

9.Mitch och Cam från tv-serien Modern Family

 

 

 

 

 

Mitchell och Cameron är ett av tre par i den populära komediserien. Vi får se dem i vardagliga situationer och följa med deras liv som småbarnsföräldrar åt dottern Lily i en förort till Los Angeles. Personligen gillar jag Mitch (spelad av Jesse Tyler Ferguson som även i verkligheten är gift med en man!) mest, han är mer grå, blyg och alldaglig, vad det nu sen är. Cam är dock många andra tittares favorit, och jag är glad över att en rätt stereotypiskt gay karaktär är det! Mitch och Cam visar homofoba tv-tittare att vi ionte är monster utan vanliga människor, samtidigt som de också tillåts gå på brunch med sina bögkompisar och göra annat som samhället beslutat att är gay.

 

8.Irina och Frida från boken Frida och Frida av Emma Juslin

 

 

 

 

 

 

 

 

Naturligtvis är inte denna lista komplett utan ett inhemskt par, och det hittar vi i historien om finlandssvenskarna Irina som kommer från en fattig familj på en liten ort i Nyland och hennes rikssvenska flickvän Frida som hon träffar när de båda studerar konst i Paris. Snart inleder de ett intensivt kärleksförhållande, som den naturligaste saken i världen. Däremot råkar de ut för en släng homofobi när Irina besluter sig för att ta med Frida hem till den lilla byn för att fira midsommar. En väldigt bra bok, där vi också får se familjen ur Irinas lillasyster Selmas synvinkel.

 

7.Linda och Sarah från boken Lies we tell ourselves av Robin Talley

 

 

 

 

 

 

 

 

Amerikanska Robin Talley har på sistone gjort sig ett namn som författare av böcker för queerungdomar, och Lies we tell ourselves ät hennes första bok på det temat. Året är 1959, platsen superrasistiska amerikanska södern, och vi möter Sarah och Linda som blir kära i varandra trots att de står på varsinn “sida”, Sarah är en av de första svarta studenterna på en föredetta helt vit skola, och Linda är en vit tjej vars pappa är redaktör för stadens väldigt rasistiska tidning och stark motståndare till mänskliga rättigheter för icke-vita personer. Det här är på ett sätt en klassisk Romeo och Julia-historoia, förutom att ingen döe på slutet! Det börjar med att de två flickorna tvingas göra ett skolprojekt tillsammans och lär känna varandra, och snart inser Sarah att Linda inte är synonym med sin pappa, och Linda inser att de värderingar hon har fått hemifrån och alltid trott på visar sig vara fel. De lever i en värld som motsätter sig både samkönade och multietniska relationer, men ändå är det exakt det som sker mellan de två flickorna. Definitivt läsvärt!

 

6.Lito och Hernando (och Daniela) från tv-serien Sense8 (Netflix)

 

 

 

 

 

Mexikanska skådespelaren Lito är snygg, muskulös och kvinnornas favorit. När serien börjar vet ingen om att han egentligen är gay och tillsammans med universitetsföreläsaren Hernando. Lito och Hernando är helt enkelt supersöta tillsammans, något som även Litos “flickvän” utåt, Daniela, tycker när hon upptäcker sanningen om sin nya date. Tillsammans försvarar paret Daniela mot hennes destruktiva ex och ger henne en miljö hon kan växa i. Scenen med flip-flopsandalen (jag avslöjar inte mer, kolla på serien själv!) är hjärtskärande.

 

Daniela