Dags att rösta! (Riksdagsvalet 2019)

Nu gäller det! Förhandsröstningen har öppnat idag och håller på tills den 9.4. Den officiella valdagen är söndagen 14.4. Om du inte ännu vet vem du ska rösta på som hbtiqa-person eller ally som vill vara säker på att välja en kandidat som garanterat kommer vara på regnbågsfolkets sida i politiken, bekanta dig med Setas riksdagsvalsprogram och kandidatlistor!

 

Från Seta:

“Finländarnas jämlikhet inför lagen har förbättrats avsevärt, men ännu behövs betydande korrigeringsåtgärder för att säkerställa grundläggande och mänskliga rättigheter – såsom självbestämmanderätt, icke-diskriminering och säkerhet – för alla i Finland.

Även om en jämlik äktenskapslagstiftning och moderskapslagen kördes igenom med stöd av medborgarinitiativ och riksdagen, så är det regeringen som är den huvudsakliga aktören som ska främja mänskliga rättigheter för regnbågspersoner. Vi förväntar oss ett starkt stöd, ett lyssnande öra och tydliga riktlinjer av regeringen.

Den nationella föreningen för hbtiqa-personer i Finland, Seta,

Setas prioriterade målsättningar erbjuder lösningar på hur vi kan lösa de största problemen gällande förverkligandet av mänskliga rättigheter.

Setas prioriterade mål inför förhandlingarna om regeringsprogrammet:

  • Ett regnbågspolitiskt åtgärdsprogram
  • En totalrevidering av translagen
  • Rättigheter för personer med intersexvariationer
  • Ett tredje juridiskt kön

 

Följ länkarna till:

Setas riksdagsvalsprogram

Setas lista på kandidater som lovat arbeta med hbtiqa-frågor

Information om förhandsröstning

 

Om du är transperson och nyligen har bytt namn och/eller personsignum rådgiver Trasek på sin Facebook-sida såhär:

“Känner du att det är svårt att rösta på grund av att du fortfarande har ett gammalt personligt socialsignum eller annars föråldrade identifikationsdokument? Du kan få ett tillfälligt ID-kort gratis från polisavdelningen för röstningen. För ett tillfälligt ID-kort behöver du två passfoton, vars kostnad du själv står för.

Dessutom kan du (troligtvis) rösta med ditt gamla ID om du kan framvisa magistratets deklaration (pappersdokument) om ändringen av ditt personnummer.”

 

Lycka till med röstandet, vi hoppas det går bra för de svorna regnbågs-kämparna!

 

-Vili